Kako je Mjesec nastao ?

Mjesec nastao u nuklearnoj reakciji na Zemlji .!?
Različite teorije o podrijetlu Mjeseca već su dugo tema raznih znanstvenih rasprava. Prema najpopularnijoj teoriji, Mjesec je nastao kada je u Zemlju, u vrijeme formiranja Sunčeva sustava, udarilo neko veliko tijelo. Takav udar izbacio je dio Zemljine mase i postavio ga u njenu orbitu. Međutim ključni problem ove teorije jest činjenica da ni na Zemlji ni na Mjesecu nisu otkrivene značajnije količine sastavnih elemenata nekog trećeg svemirskog tijela. Baš naprotiv, svi uzorci stijena i tla s Mjeseca i Zemlje imaju identičan sastav.
Dvojica znanstvenika Rob de Meijer sa Sveučilišta Western Cape i Wim van Westrenen sa Sveučilišta u Amsterdamu iznijeli su teoriju po kojoj je Mjesec nastao kao rezultat eksplozije u jezgri našeg planeta. Kao nepobitni dokaz svoje teorije , ovaj znanstveni dvojac ističe činjenicu da su Mjesec i Zemlja istog kemijskog sastava.
Oni smatraju kako je energija koja je Zemljin materijal izbacila u orbitu nastala prirodnim putem u jezgri našeg planeta, a ne od udara nekog trećeg nebeskog tijela. Georeaktor Zemljine jezgre stvorio je toliku količinu toplinske energije da je dio silicija Zemljine kore odletio u svemir. Taj proces je tekao tako da su centrifugalne sile Zemljine jezgre nagomilale teže elemente poput urana i torija ispod površine u zoni oko ekvatora. Velika koncentracija tih teških elemenata pokrenula je nuklearnu reakciju nalik onoj kakve se događaju prilikom havarija u nuklearnim elektranama. Na taj je način u prirodnom reaktoru stvorena kritična masa koja je izazvala eksploziju ogromnih razmjera. Neovisni stručnjaci priznaju da je ovu teoriju teško testirati, no ističu kao je poznato da je georeaktor doista postojao.

Tekst prenešen u izvornom obliku iz časopisa Drvo znanja br. 132, Veljača 2010.

Nema komentara:

Objavi komentar