Rentgen - najvažniji izum modernog doba




Prema anketi koja je provedena među gotovo 500 tisuća posjetitelja londonskog Science Museuma, rentgen je proglašen najvažnijim otkrićem modernog doba. Povodom stote obljetnice postojanja muzeja, među posjetiteljima je provedena anketa prema kojoj su oni birali otkrića koja su imala najveću važnost za čovječanstvo.

Osim rentgena, na listi najvažnijih otkrića su se našli antibiotik (izumljen 1928. godine), otkriće DNA (1953). Osim njih, među najvažnije izume su posjetitelji britanskog muzeja izdvojili parni stroj (1712), telegraf (1837), razvoj Fordova automobila T (1908) koji je bio dostupan za veći broj ljudi te lansiranje prve rakete V2 (1944).

Rentgen prvi pokazao unutrašnjost tijela

Rentgen je metoda slikovne dijagnostike u medicini koji djeluje na temelju anoda i katoda. Rentgenske zrake nastaju naglim zaustavljanjem elektrona koji su ubrzani u jakom električnom polju na meti koja je načinjena od metala.

Na internetskoj stranici Science Museuma je, povodom provedene ankete, zapisano da je rentgenska slika revolucionarno pomogla u djelovanju liječnika pri otkrivanju bolesti ili ozljeda. Njime je prvi put u ljudskoj povijesti bilo moguće vidjeti kosti i druge strukture unutar tijela, te se stoga liječnici više nisu morali oslanjati samo na simptome, uzorke tkiva ili operaciju.

Njemački znanstvenik Wilhelm Conrad Röntgen je za otkriće u atomskoj fizici primio Nobelovu nagradu 1901. godine

Nema komentara:

Objavi komentar